Biblioteca 2.0
(Va rog sa intrati pe Discussion!)

In condiţiile în care comunicarea şi schimbul de imformative devine vertiginos, bibliotecele nu pot ramîne ca pe timpuri, aceleaşi. Ministerul Culturii şi-a propus să înceapă în 2010, implimentarea unui nou model de servicii - "Biblioteca 2.0". Datorită lui cititorii vor benificia online de seviciile bibliotecelor publice. Termenul Web 2.0 a fost folosit pentru prima dată în 2005 de către Tom O`Reilly, pentru a denumi noua tendinţă în tehnologiile şi design-ul WEB. Scopul în Web 2.0 este de a promova creativitatea, a facilita schimbul de informaţii, colaborarea şi participarea tuturor utilizatorilor.
Biblioteca 2.0 reprezintă o nouă generaţie de produse şi servicii de bibliotecă, iar bibliotecarul 2.0 trebuie să aibă abilitaţile necesare pentru a crea aceste produse şi servicii şi a le oferi celor interesaţi. Utilizatorii post tradiţionalişti nu mai vor să fie simpli spectatori, ei doresc să contribuie şi să comunice.


Conceptul Web 2.0 va oferi utilizatorului instrumentele necesare pentru a se implica, pentru a face un comentariu, a susţine o discuţie, a crea un conţinut, precum şi a descarca din internet materialele care îl interesează. Aceste noi servicii sînt destinate inclusiv pentru noile generaţii care utilizează în cea mai mare parte internetul.
Principala deosebire între Biblioteca 1.0 şi Biblioteca 2.0 constă în faptul că modelul tradiţional este caracterizat de spaţii închise centrate pe bibliotecar şi colecţii, unde bibliotecarul decide în mod arbitrar ce achiziţionează, ce manifestări organizează, pe cine implică etc.
Bibliotecarul trebuie să înţeleagă că nu este singurul mediator între utilizator şi informaţie. El trebuie să renunţe la deţinerea controlului asupra datelor şi sistemelor. Noul concept presupune nu doar accesul utilizatorilor la date şi sisteme, ci şi participarea lor la producerea datelor. Utilizatorii pot fi şi ei generatori de informaţie şi bibliotecarii trebuie să folosească această informaţie.
Biblioteca modernă, însă, este deschisă, interactivă şi are activitatea axată pe necesitaţile utilizatorilor şi implicarea acestora în crearea conţinuturilor, în activitatea Bibliotecii şi în viaţa comunitaţii.


La momentual actual, dupa aceste saptamini de studiu, sint sigura,ca fiecare si-a format deja o parere despre cele aflate. Cum credeti,care dintre aceste servicii virtuale vor fi utile in biblioteca Dumneavoastra?


Biblioteca 2.0 cheamă bibliotecarii să încurajeze participarea utilizatorilor la dezvoltarea şi întreţinerea serviciilor de bibliotecă. Cu informaţii şi idei venind din ambele direcţii, atît de la bibliotecar, cît şi de la utilizator către bibliotecă, serviciile de bibliotecă vor avea capacitatea de a se dezvolta şi îmbunătăţi în mod rapid şi constant. Utilizatorul va deveni participant, cocreator şi consultant , chiar dacă produsul este virtual.
Dacă intenţionăm să ne încadrăm spre serviciile de tip Biblioteca 2.0, trebuie luate în consideraţie serviciile pe care biblioteca deja le oferă şi care pot fi îmbunătăţite, precum şi noile aspecte care pot fi adăugate. Acest fapt include serviciile bazate pe tehnologii avansate cît şi pe cele tradiţionale.Proiectul 2.0 va oferi utilizatorilor instrumentele necesare pentru a se implica, pentru a face un comentariu, a susţine o discuţie, a crea un conţinut şi atunci vor fi aplicate cu ajutorul bibliotecarului sau de sinestătător toate produsele pe care le-am utilizat noi pe blogurile noastre.
Modelul Biblioteca 2.0 cred că poate fi diferit de la o bibliotecă la alta. Prin intermediul colaborării dintre personal şi utilizatori, bibliotecarii vor putea dezvolta o idee clară asupra modului de lucru al acestui model pentru tipul lor de bibliotecă.
Dar se vor adapta bibliotecile noastre acestor mari schimbări !? Va deveni biblioteca un îndrumător al utilizatorului, care să-l consilieze pe acesta în găsirea metodelor celor mai eficiente de a-şi satisface nevoile sale informaţionale ? Vom vedea la sfîrşitul anului. (Vera Sîrbu).


Termenul Miscarea web 2.0 nu mi se pare corecta, mai corect este Concept, tehnologii.